De eerste berichten die de WOB uitbracht beloofden veel goeds, hoge verwachtingen waren de woorden die we er bij gebruikten. Bakken van 7 tot 21 uur, houd er maar rekening mee.

Alles liep op rolletjes in de voorbereiding. Vergunning (al rond in week 3) potentiele nieuwe afnemers, personeel, rijders en lopers, vloerbedekking, alles wat je kunt opnoemen liep gladjes. Zelfs berekeningen maken hoeveel we maximaal aankunnen. Ter informatie 55 duizend is echt de max wat we kunnen produceren.

Het inschatten van de omvang van ons eigen deel van de actie is elk jaar weer lastig. Ik heb het dan over wat de vraag is aan oliebollen bij de losse verkoop, bij de kraam in het dorp en de huis aan huis verkoop. Daarnaast leveren we ook aan andere verenigingen en supermarkten, dit is normaliter wat beter in te schatten. Maar toch hadden we in dit deel in de week voor kerst de ene tegenvaller na de andere te verwerken. Je hebt er dan toch weinig invloed op ook al zouden we dat wel willen.

En dan ook de actie een dag eerder als normaal; wat is de invloed hiervan op de verkoop? De eerste twee verkoopdagen verkochten we in de kantine en bij de kraam slechts de helft in vergelijk met vorig jaar. Wat gaat er gebeuren op de 30e? Hoe gaat het dit jaar lopen?

Boven verwachting mag ik wel stellen. Je mag best weten dat ik mijn handen dicht knijp en zeer blij ben met de opbrengst van maar liefst dertien duizend! De top drie notering in de beste acties ooit. Gelukkig zijn de SIOS oliebollen een begrip in de stellingwerven. Echt mensen komen speciaal naar Wolvega toe vanuit de buitendorpen voor onze oliebollen.

Wij hebben echt prima verkocht in ons eigen afzetgebied; in het dorp met onze kraam op het parkeerterrein bij de Lidl/Poiesz, met de losse verkoop vanuit de kantine en met de deur aan deur verkoop. Deze omzet was gelijk aan voorgaande jaren en is dus op de 30e gigantisch bijgetrokken na de twee mindere verkoopdagen.

Daarnaast hebben “VV Veenhuizen” (Arend Elzinga), “Sport Vereent” uit Oldeberkoop, de basisschool uit Marum en CSV Joure oliebollen van ons afgenomen. Deze laatste is nieuw en heeft nu al te kennen gegeven volgend jaar weer van de partij te zijn. Net als de andere afnemers trouwens.

We hebben ook weer geleverd aan de Jumbo’s in Urk, Emmeloord en Kampen, in totaal 6500 stuks. Jan Woudstra vanaf deze kant bedankt voor deze geweldige afname.

SIOS waar staat het ook alweer voor. Samenwerken is ons streven, maar dat is niet het geheel omvattend. Samenwerken is noodzakelijk om resultaat neer te kunnen zetten. Samenwerken, als team dat ene doel nastreven en uiteindelijk terugkijken op een geslaagde uitkomst en dat samen vieren en van genieten. En dat is wat we gedaan hebben! We hebben een voortreffelijk resultaat neergezet met de inzet van diverse vrijwilligers. Vrijwilligers met een rol in de bakkerij, in de “WPT”, achter de bar, in de keuken, als koerier, bij de kraam, in de kantine voor de verkoop, rijders, op de routes als loper, voor de schoonmaak. De eerste 2 dagen zijn er dagelijks ca 40 vrijwilligers actief, op de laatste dag maar liefst 160 vrijwilligers! En dat om maar liefst 40.000 oliebollen en 3.900 appelflappen te produceren en aan de man te brengen met als resultaat dertien duizend euro!

Alle vrijwilligers hartstikke bedankt voor jullie inzet! De WOB is trots op jullie, zonder jullie geen WOB, en zonder vrijwilligers geen geweldige financiële instrooier!

Allen, nogmaals bedankt!

Namens de WOB,

Gerda van Veen