Sinds 1989 zijn we als WOB actief met onze eigen oliebollenactie. Dit is dan ook al weer de 31e actie. In de voorbereiding van deze 31e actie hadden we al het gevoel dat de actie 2019 niet de boeken in gaat als een zeer goede actie. Een grote afnemer is weggevallen en dat hakt er in, qua hoeveelheid te bakken oliebollen, daarmee hoelang er gebakt moet worden en vanzelfsprekend ook in het financiële resultaat.

Natuurlijk nu er op terug kijkend hebben we een goede actie gedraaid. Want als alles goed gaat met bakken en met de verkoop bij de kraam, vanuit de kantine en op de routes, dan draaien we een goede actie. Maar we zijn zo verwend. De afgelopen vier jaar hadden we resultaten van ruim boven de 12 duizend euro, met een uitschieter van 15 duizend zelfs in 2016. Altijd wordt op de ledenvergadering de vraag gesteld of het begrote bedrag op de SIOS begroting voor de WOB niet omhoog kan. (dit jaar is deze vraag trouwens niet gesteld). Nee dat kan dus niet; we staan met 9.500 euro op de SIOS begroting omdat dat het geen is wat we redelijk kunnen garanderen.

Maar hoe is de actie gegaan?

Als een tierelier mag ik wel zeggen. Velen vrijwilligers draaien al jaren mee. Enkele bakmedewerkers, al jaren op hun vertrouwde stek, chauffeurs die al jaren rijden op dezelfde route, appelflapdames waarvan ik niet beter weet dan dat ze appelflappen maken en noem maar op.  Gelukkig hebben we ook verjonging in de bakkerij en op de routes met chauffeurs en lopers. We hebben daarmee een gezonde leeftijdsopbouw onder onze vrijwilligers. En z’n mix is mooi, want alles loopt gesmeerd omdat velen weten hoe we een dergelijke actie met z’n allen aanpakken. En natuurlijk is de wijze waarop wij met z’n allen het resultaat bereiken belangrijk. Respect vol met elkaar, met humor en veel lol en ook ruimte voor serieuze gesprekken.

Ook deze actie weer het dilemma hoeveel hebben we nodig aan oliebollen? We willen niet te veel bakken want dat gaat dik ten koste van de winst. Inschatten, inschatten, inschatten, na jaren ervaring is dit het meest lastige onderdeel wat mij betreft van de hele actie. Wat is er nog op de routes, hoeveel gaat er terug komen, wie komt er nog meer ophalen, hoeveel moet men nog op route, wat hebben we nog aan ingrediënten? Inschatten, inschatten, inschatten. En dan kan het zijn dat er even gewacht moet worden omdat we aan het maken zijn. Daarom vanaf deze zijde bedankt voor het geduld wat jullie als chauffeurs en lopers dit jaar hebben op moeten brengen.

Deze actie heeft ons elfduizend euro opgeleverd. En daar mogen we echt onze handen dicht knijpen en heel tevreden mee zijn. De WOB is hier dan ook super blij mee, want eerlijkheidshalve hebben enkelen van ons echt gedacht halen we de SIOS begroting wel?

De inzet van heel veel vrijwilligers maakt deze actie mogelijk.

De eerste 2 dagen zijn er dagelijks ca 40 vrijwilligers actief, op de laatste dag maar liefst 160 vrijwilligers! En dat om maar liefst 36.000 oliebollen en 3.600 appelflappen te produceren en aan de man te brengen. Alle vrijwilligers hartstikke bedankt voor jullie inzet! De WOB is trots op jullie, zonder jullie geen WOB, en zonder vrijwilligers geen geweldige financiële instrooier! Allen, nogmaals bedankt!

De WOB houdt eind januari een evaluatie.

We streven allemaal het zelfde doel na. Vanzelfsprekend zijn er altijd werkwijzen en punten waar we heel blij mee zijn en andere punten die we kunnen optimaliseren en verbeteren. De WOB hoort graag welke suggesties er leven bij de leden. In januari evalueert de WOB zelf de actie 2019. Voorafgaand willen we graag de leden ook de gelegenheid geven om de suggesties aan te dragen.  Graag ontvangen we de punten op de e-mail. Op woensdag 29 januari vanaf 20.00 uur tot 20.30 is een ieder van harte welkom in ’t Korfien om een toelichting te geven op deze ingebrachte punten. Vanaf 20.30 uur heeft de WOB dan haar reguliere evaluatievergadering.

 

We kunnen nog wel 10.000 oliebollen meer bakken!

 

Als SIOS hebben we de beschikking over een professionele bakkerij. Een capaciteit van 50.000 oliebollen is gezien het verleden goed haalbaar. De WOB is dan ook op zoek naar nieuwe verenigingen en ondernemers. Heb je een idee of suggestie neem dan contact op met René Greveling of met mij.

Wij gaan graag het gesprek aan over wat we voor elkaar kunnen betekenen!

 

Namens de WOB,

Gerda van Veen